Лютеница без Пържене

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Лютеница без Пържене
Снимка: Наталия Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
240 мин.
Порции
25
"Любима рецепта за домашна лютеница без никакво пържене"

Необходими Продукти

  • чушки - 15 кг червена капия
  • домати - 8 кг
  • патладжани - 4 кг
  • моркови - 2 кг
  • олио - 1 литър
  • кромид лук - 1 кг
  • чесън - 1 глава
  • сол - на вкус
  • захар - 1 ч.ч.
  • черен пипер - 1 пакетче млян
  • кимион - 1 ч.л. / млян
  • магданоз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките и патладжанът се пекат и обелват и заедно с почистените моркови, лук и чесън се смилат с месомелачка или ел. машинка за мелене.

Доматите се смилат, прецеждат се през ситна марля и полученото пюре се изсипва в подходяща голяма тава или широка тенджера и се слага да се вари на умерен огън при често разбъркване.

Щом доматеното пюре започне да се сгъстява, към него се добавят олиото и останалите смлени зеленчуци и се бърка непрекъснато до получаването на не много гъста смес (около 1 час). След като сместа е започнала да се сгъстява, се добавят солта, захарта, черният пипер, кимионът и ситно нарязан магданоз. Вари се още 10-15 мин. при непрекъснато разбъркване и се маха от огъня.

Предварително се измиват и подсушават бурканите, в които ще се пълни лютеницата (около 25-30 бурканчета). Щом лютеницата изстине, се пълни в бурканчетата с помощта на лъжица, затварят се добре бурканите и се нареждат в съд/казан, в който ще могат да се варят.

След като сме наредили пълните бурканчета, се налива вода в съда, толкова, че да минава над капачките. Слагаме съда на огъня и щом водата в казана/ съда заври, лютеницата е готова.

Маха се от огъня, оставят се да изстинат бурканите и след това са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: