Начин на приготвяне
Чушките и патладжанът се пекат и обелват и заедно с почистените моркови, лук и чесън се смилат с месомелачка или ел. машинка за мелене.
Доматите се смилат, прецеждат се през ситна марля и полученото пюре се изсипва в подходяща голяма тава или широка тенджера и се слага да се вари на умерен огън при често разбъркване.
Щом доматеното пюре започне да се сгъстява, към него се добавят олиото и останалите смлени зеленчуци и се бърка непрекъснато до получаването на не много гъста смес (около 1 час). След като сместа е започнала да се сгъстява, се добавят солта, захарта, черният пипер, кимионът и ситно нарязан магданоз. Вари се още 10-15 мин. при непрекъснато разбъркване и се маха от огъня.
Предварително се измиват и подсушават бурканите, в които ще се пълни лютеницата (около 25-30 бурканчета). Щом лютеницата изстине, се пълни в бурканчетата с помощта на лъжица, затварят се добре бурканите и се нареждат в съд/казан, в който ще могат да се варят.
След като сме наредили пълните бурканчета, се налива вода в съда, толкова, че да минава над капачките. Слагаме съда на огъня и щом водата в казана/ съда заври, лютеницата е готова.
Маха се от огъня, оставят се да изстинат бурканите и след това са готови.