Патица в гювеч с кисело зеле

ЗорицаЗорица
Гуру
962
8k
4k
3k
6
15/03/2018
"Патица с кисело зеле - това е класика, а патица с кисело зеле в гювеч - сбъдната мечта "
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо56 123
  • Преглеждания за месеца35
  • Преглеждания за седмицата19
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • патица - 2 кг + дреболиите
  • за намазване на патицата
  • кимион - 1/2 к.л.
  • черен пипер - 1/4 к.л.
  • червен пипер - 1/2 к.л.
  • сол - 1/2 к.л.
  • олио - 2 с.л.
  • за зеленчуците
  • кисело зеле - 3 кг
  • кисели моркови - 2 бр. (от бидона с киселото зеле)
  • джинджифил - 1/2 малък корен маринован (от бидона с киселото зеле)
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • кимион - 1 ч.л. на зърна
  • бахар - 7 - 8 зърна
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • вода - 500 мл
  • люти чушлета - сушени по желание за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок тиган или тенджера се слага олиото и киселото зеле, нарязано на по-едро. Ако ви е много солено зелето, изплакнете го предварително със студена вода и го отцедете в гевгир. Зелето се запържва леко, добавят се и киселите морковчета, нарязани на малки кубчета, накрая се поръсва с червения пипер.

Изсипва се в гювеча, на дъното на който сме сложили целите необелени скилидки чесън, парчетата маринован джинджифил, дафиновия лист, зърната бахар, черен пипер и кимион. Прави се гнездо в зелето, където ще сложим патицата.

Патицата се измива хубаво и се натрива от вътре и от вън с малко сол, смлян черен пипер, кимион, червен пипер и олио.

В нея се пъхат почистените и измити дреболии - дробче, сърчице, шийка, воденичка.

Налива се в гювеча водата, похлупва се с капака и се пече на умерена фурна (180 градуса) около час и половина.

След това се отхлупва и се връща във фурната за още 20 - 25 минути, докато патицата хване хубава апетитна коричка. Аз след 15 минути я обърнах, за да хване златиста коричка и от двете страни.

Добре е след като изключите фурната, да оставите патицата да си отдъхне вътре, без да отваряте вратичката поне двайсеттина минути.

Патицата се сервира, разделена на порционни парчета и гарнирана с киселото зеле и отделилия се сос в гювеча. За сосчето е добре да поднесете вкусен домашен хляб за топене.

Добър апетит!

Керамична тава с отвор за добре изпечено пиле
Приготвяй си тази рецепта в:
Керамична тава с отвор за добре изпечено пиле
22.99 лв.
22.00 лв.
Виж ››

И на бутилка става, но ако наистина искате да опитате вкусно и сочно пиле, пригответе го в тази керамична тава за пиле с отвор за течност.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар