Начин на приготвяне
Патладжаните, без да се белят, се нарязват на филии по дължина, посоляват се обилно със сол и се оставят в гевгир за 20 минути, за да се отцеди горчивият им сок, след което се измиват с течаща студена вода. След това се режат на кубчета.
Морковите се обелват и се режат на кубчета или колелца.
На джоланите се правят с остър нож по два-три не много дълбоки разреза, в които се слага по едно парченце морков и скилидка обелен чесън. След това се посоляват с малко сол и черен пипер и се намазват хубаво с горчицата.
Прехвърлят се джоланите в гювеча и се поливат се с две-три супени лъжици олио.
Тиквичките се измиват и без да се белят, се нарязват на кубчета. Картофите се обелват и също се режат на кубчета. Кромидият лук се нарязва на едро. Всички зеленчуци се прехвърлят в гювеча.
Отгоре зеленчуците се поръсват с червения пипер, чубрицата, дребно нарязания магданоз, малко сол и се налива зеленчуковия бульон. Добавят се и три супени лъжици олио.
Продуктите се размесват добре с ръце и гювеч се похлупва с капака и слага в студена фурна.
Фурната се загрява до 200 градуса и се засичат 30 минути. След като това време изтече, фурната се намалява на 150 градуса и ястието се пече още 2 часа и 30 минути.
Ястието се поднася горещо.
Печеният Джолан по рецепта на Звездев е много вкусен.
Разгледайте и другите ни рецепти за свински джолан и джолан с картофи.