Начин на приготвяне
Къпините се поръсват с трите супени лъжици захар и смлените орехи, разбъркват се и се оставят на страна. Може да се ползват и замразени къпини, но първо трябва да се оцедят много добре от течността, която се отделя след размразяване.
В голяма купа се смесват мазнината, яйцата, захарта и ванилията и се разбиват с миксер на средна скорост, докато се разбие добре захарта. Прибавя се киселото мляко и отново се разбива.
Брашното се пресява и към него се добавят двата вида сода. Брашното постепенно се добавя към сместа, докато се разбърква с миксера. Трябва да се получи много гъсто кексово тесто.
Продълговата форма за кекс (моята е с дължина около 20 см) се намазнява и ако се налага, се набрашнява (зависи от покритието). Може да се ползва и обикновена кексова форма. В нея се изсипва около 1/3 от тестото и се наръсват половината от оваляните в орехи и захар къпини.
Върху тях се изсипва още 1/3 от тестото и се поръсват останалите къпини. Най-отгоре се изсипва останалото тесто.
Пече се на 175-180 градуса около 55-65 минути в зависимост от фурната, докато клечката започне да излиза суха или докато при натискане повърхността на кекса не започне да се връща обратно.
Охлажда се върху решетка.
Когато кексът е напълно изстинал, се поръсва с айсинга. За целта към пудрата захар постепенно се прибавят една по една лъжици вода и се бърка, докато се получи хубава гъста каша. Айсингът се приготвя непосредствено преди поръсване, за да не се втвърди.
Коментари