Кекс с къпини

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733681694251
Кекс с къпини
Снимка: Потребител#165452
4 / 5
17/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Не е достатъчно да е пухкав и сочен, трябва и да е с ароматен вкус на къпини"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • къпини - 1 1/4 ч.ч. пресни (около 170 г)
  • орехи - 1/2 ч.ч. смлени
  • захар - 3 с.л.
  • За кекса
  • брашно - 2 1/4 ч.ч.
  • захар - 1 1/4 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 220 г ( 1 ч.ч.)
  • ванилия - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • За айсинга
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • вода - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Къпините се поръсват с трите супени лъжици захар и смлените орехи, разбъркват се и се оставят на страна. Може да се ползват и замразени къпини, но първо трябва да се оцедят много добре от течността, която се отделя след размразяване.

В голяма купа се смесват мазнината, яйцата, захарта и ванилията и се разбиват с миксер на средна скорост, докато се разбие добре захарта. Прибавя се киселото мляко и отново се разбива.

Брашното се пресява и към него се добавят двата вида сода. Брашното постепенно се добавя към сместа, докато се разбърква с миксера. Трябва да се получи много гъсто кексово тесто.

Продълговата форма за кекс (моята е с дължина около 20 см) се намазнява и ако се налага, се набрашнява (зависи от покритието). Може да се ползва и обикновена кексова форма. В нея се изсипва около 1/3 от тестото и се наръсват половината от оваляните в орехи и захар къпини.

Върху тях се изсипва още 1/3 от тестото и се поръсват останалите къпини. Най-отгоре се изсипва останалото тесто.

Пече се на 175-180 градуса около 55-65 минути в зависимост от фурната, докато клечката започне да излиза суха или докато при натискане повърхността на кекса не започне да се връща обратно.

Охлажда се върху решетка.

Когато кексът е напълно изстинал, се поръсва с айсинга. За целта към пудрата захар постепенно се прибавят една по една лъжици вода и се бърка, докато се получи хубава гъста каша. Айсингът се приготвя непосредствено преди поръсване, за да не се втвърди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Krasi Vangelov
Krasi Vangelov
Аз ли нещо се бъркам ,къпините не са ли черни по принцип?Не бях виждал червени къпини.Иначе кексът изглежда вкусен,поздравления.
17.03.2018 20:15
2
Покажи всички подкоментари