Пържен Гъши Дроб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пържен Гъши Дроб
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
18/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
25 мин.
Порции
6
"Като майсторите - вижте как да впечатлите всички с уменията си в кухнята"

Необходими Продукти

  • гъши дроб - 1 бр. цял
  • едра сол - 2 - 3 с.л. или на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дробът се нарязва на филета с дебелина 2 см, докато е студен, току-що изваден от хладилника. Използва се много остър нож, с помощта на който също се отстраняват видими жилички. Оставя се да престои на стайна температура 30 минути, покрит със стреч филио и отгоре с кърпа, за да не влиза светлина и да промени цвета си.

Загрява се тиган с незалепващо дъно на много силен огън. Ако все пак се притеснявате, че може да ви залепне, може да намазните леко дъното му със зехтин.

Щом тиганът е максимално нагрят, чак тогава се поставят парченцата дроб. Тъй като повече от 90 % е съставен от мазнина/мас, той ще започне да я изпуска и да се пържи, затова и не осоляваме предварително, за да не се стопи прекалено под действието на солта. Запържва се така 30 секунди от всяка страна. Зависи и от предпочитанията на всеки един, затова ако желаете, може да препържите и малко повечко. Идеалният гъши дроб е добре запечатан отвън и нежен и крехък отвътре.

Готовите дробчета се изваждат върху кухненска хартия, която да абсорбира излишната мазнина, посоляват се и се поръсват с черен пипер и още горещи (задължително) се поднасят. Могат да се положат върху препечена филийка или да се подредят в чиния в компания със сладко по избор.

Друг прекрасен начин да приготвите гъшия дроб, е като го оваляте в пудра захар и приберете във фризер за кратко. После се изважда, оставя се на стайна температура, от което захарта се навлажнява и се образува коричка.

Така дробът се запечатва по описания по-горе начин и получавате гъши дроб с карамелена коричка.

Винаги консумирайте топъл, защото когато изстине губи много вкусови качества.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: