Начин на приготвяне
Пресява се брашното заедно със солта и бакпулвера.
В чашка се погасява содата в оцета и се прибавя захарта. Разбърква се и се налива водата.
Прави се кладенче в брашното, добавя се олиото и по малко от водата, в която са разтворени оцетът, содата и захарта.
Замесва се тестото. Меси се о-о 10 минути до меко нелепкаво тесто. Оставя се да почине (лично аз обаче преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя погача.
Слага се в намазнена тава, покрива се с кърпа и се оставя да почине около 15 минути. След това се набожда с вилица отгоре, леко се намазва или с вода, или с олио.
Пече се в предварително загрята на 180°C фурна около 40-50 минути.
Изважда се и се залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен пипер или само с едното.
По желание се завива с кърпа, да се задуши и остане с мека коричка.
Така я знам от баба си постната погачка - без яйца, без мляко, без мед и без мая, според църковните канони. Нищо животинско да няма в нея!
Така ще я предам и на децата си!
И нещо, с което обогатих бабината рецепта, е поръсването на погачата със семена - сусам, мак, лен, черен кимион (много предпочитан от нас в последно време).
Да ви е сладко!