Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача на конци

Празнична погача на конци

Празнична погача на конци
Снимка: Шеф Желязков - Жечо Танев
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
210 мин.
Порции
15
"Всеки повод заслужава такава празнична погача на конци - мека, пухкава и вкусна"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.2 кг бяло
  • прясно мляко - 700 мл + 2 с.л. за намазването
  • масло - 70 г разтопено /50 г за тестото /
  • яйца - 3 + 1 жълтък за намазване на погачата
  • мая - 1 кубче жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме 100 мл от прясното мляко и в купичка към него добавяме маята, захарта и 2 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме на топло да шупне.

През това време в друг дълбок съд пресяваме 1 килограм от брашното, като останалото количество оставяме за доизмесването. Правим кладенче в средата и добавяме последователно затопленото, но не горещо мляко, яйцата, солта, оцета, 50 г от разтопеното масло и вече шупналата мая - подчертавам всички продукти трябва да бъдат със стайна температура.

И замесваме меко, но нелепнещо тесто, което се меси до образуването на балончета с въздух, или както казваше баба ми - до озновяване. След което се оставя на топло да удвои обема си, покрито с кърпа или месал, за да не хване коричка.

След като вече е втасало, се изсипва отново на плота и се измесва още веднъж, като този път може да го ударите няколко пъти в плота - така, както се прави при козунака, за да стане погачата на конци. И отново оставяте за десетина минути да се отпусне.

През това време включвате фурната да загрее на 220°C градуса и се заемате с оформянето на погачата по ваше желание. Която поставяте в намаслена тава с диаметър 32 см, най-добре с част от разтопеното масло.

След което така оформената погача отново покривате с месал и оставяте на топло, докато изпълни обема на тавата. След като е втасала, я намазвате с разбития жълтък с десетина грама разтопено масло и 2 супени лъжици прясно мляко.

Поръсвате със сусама и печете предварително загрятата на 220°C градуса фурна, като след като леко се запече, намалявате на 200°C градуса фурната, покривате с фолио и оставяте да се пече за час и тридесет минути или до готовност.

След изваждане от фурната празничната погача се пръска леко с вода и се оставя, покрита с месал или кърпа, да си почине или както казват старите хора - да си обиколи нивицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: