Начин на приготвяне
Млякото се затопля до телесна температура. В него се разтваря маята заедно с чаена лъжичка захар и супена лъжичка брашно. Сместа се оставя да се надигне около 15 минути.
Брашното се пресява в купа заедно със солта, към него се добавят шупналата смес с маята, двете яйца и стопеното масло. Замесва се меко тесто, ако лепне по пръстите, се добавя допълнително брашно.
След като тестото стане гладко, се оставя в намазана с олио купа, покрива се с фолио и се оставя да удвои обема си. Втасалото тесто се изважда от купата и се разделя на две части. Всяка част се разточва на кора с дебелина около половин сантиметър, от нея с помощта на чаша се изрязват кръгчета.
За всяка розичка се нареждат по четири кръгчета, които леко се застъпват. По желание в горния край на първите две кръгчета и в долния край на другите две се поставят парченца сирене. Така наредените кръгчета се навиват на руло, което се разрязва по средата. Получават се две розички.
Розичките се нареждат в тава, намазана с олио или покрита с хартия за печене, погачата се оставя да втаса още веднъж, покрита с фолио, докато удвои обема си, след това се намазва с жълтъка, смесен с чаена лъжичка олио. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.
Ако не сте сигурни дали е готова, проверете със суха клечка, ако клечката излезе суха, значи погачата е готова. Ако по време на печене се зачерви прекалено много, а още не е добре изпечена, може да се покрие с алуминиево фолио.
Бон апети!