Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Хрупкави бейби калмари

Хрупкави бейби калмари

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хрупкави бейби калмари
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
4 мин.
Общо
24 мин.
Порции
4
"Представяме ви единия от финалистите в категорията Перфектното бирено мезе - хрупкави бейби калмари"

Необходими Продукти

  • бейби калмари - 1 кг
  • брашно - 8 с.л. с връх
  • яйчен прах - 3 - 4 с.л.
  • сол - едра люспеста, за поръсване
  • лимони - за гарниране (по желание)
  • чушки - 200 г зелени
  • олио - за пържене (или зехтин)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете калмарчетата, като само отстранявате пластмасовата гръбначна пръчица във вътрешността на всяко. Най-мъничките даже нямат нужда от почистване.

Измийте под течаща вода без да премивате, за да не отстраните аромата на море и есенцията на морския дар. Подсушете добре, оставяйки да се отцедят първо върху кухненска хартия.

В чиста торбичка сипете брашното, яйчения прах и малко сол. Сложете и калмарите в торбичката и разтърсете хубаво, така че да се облепят в панировката.

Загрейте мазнината на силен огън, една степен под максималната. Сипете набрашнените калмарчета в голяма цедка или сито и разтърсете, за да падне излишното брашно. Ако ползвате фритюрник с голяма вместимост - това е най добрият вариант, защото ще поставите всички наведнъж - поради повечето количество нагорещено олио няма опасност температурата на мазнината да спадне рязко. Ако готвите на тиган, пържете на няколко пъти. Две минутки готвене е достатъчно, защото ако се прекали се пресушават.

Изваждайте върху абсорбираща хартия, за да поеме излишната мазнина.

Накрая изпържете за кратко и чушлетата - техният вкус се допълва чудесно с този на калмарите и са си чудесна дружинка.

Поднесете топли, поръсени с едра люспеста сол и резенчета лимон по желание. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: