Начин на приготвяне
Почистете калмарчетата, като само отстранявате пластмасовата гръбначна пръчица във вътрешността на всяко. Най-мъничките даже нямат нужда от почистване.
Измийте под течаща вода без да премивате, за да не отстраните аромата на море и есенцията на морския дар. Подсушете добре, оставяйки да се отцедят първо върху кухненска хартия.
В чиста торбичка сипете брашното, яйчения прах и малко сол. Сложете и калмарите в торбичката и разтърсете хубаво, така че да се облепят в панировката.
Загрейте мазнината на силен огън, една степен под максималната. Сипете набрашнените калмарчета в голяма цедка или сито и разтърсете, за да падне излишното брашно. Ако ползвате фритюрник с голяма вместимост - това е най добрият вариант, защото ще поставите всички наведнъж - поради повечето количество нагорещено олио няма опасност температурата на мазнината да спадне рязко. Ако готвите на тиган, пържете на няколко пъти. Две минутки готвене е достатъчно, защото ако се прекали се пресушават.
Изваждайте върху абсорбираща хартия, за да поеме излишната мазнина.
Накрая изпържете за кратко и чушлетата - техният вкус се допълва чудесно с този на калмарите и са си чудесна дружинка.
Поднесете топли, поръсени с едра люспеста сол и резенчета лимон по желание. Добър апетит!