Начин на приготвяне
Колкото повече наближава Великден, толкова повече ми се хапват домашни козуначета. Бързам да изпробвам колкото може повече нови рецепти, а също така и да ги споделя с вас. Ето една наистина сполучлива.
Затоплям леко прясното мляко, изсипвам сухата мая, кафявата захар и 1-2 с. л. брашно и оставям настрани, за да се активира маята.
В дълбока купа поставям яйцата без 1 жълтък, захарта, разбивам хубаво и добавям ванилията, щипка сол, олиото, рендосаната кора от един лимон, прибавям и маята и малко вода - около 50 мл, след което - пресятото брашно и замесвам леко лепнещо тесто.
Следващата стъпка е разтопеното масло да го размеся малко по малко с тестото, като разтеглям тестото, намазвам с масло и сгъвам. И така, докато се поеме цялото количество масло. Завивам с фолио и оставям на топло за час и половина, за да втаса.
Посипвам плота с малко брашно, размесвам втасалото тесто и разделям на 6 топки по 225-228 гр всяка, защото тестото е около 1364 гр, аз използвам кантарче за по-лесно. Всяка топчица разтеглям, посипвам стафиди и оформям на фитил. После - различни форми, като от 3 фитила сплетох 1 по-голям козунак на плитка. Но оформянето е по желание. Поставям хартия за печене в тавата, готовите козуначета завивам с фолио и чакам още час да втасат.
Последната стъпка е намазване с разбития с малко олио, жълтък, поръсване със захар и внимателно изпичаме. Първоначално фурната е включена на 150 градуса и загрята предварително, 10 минути се пече на тази температура и после увеличавам на 180 градуса, като след 30-та минута от печенето се наложи да поставям фолио отгоре.
Моите козуначета се изпекоха за около 45 минути общо, но това зависи от много неща силата на тока, самата фурна и т .н., затова наблюдавайте. Имайте търпение да изстинат, преди да ги опитате, въпреки изкусителния аромат. Добър апетит!