Начин на приготвяне
За блата:
Картофите се сваряват добре и се обелват. Слагат се в купа и се намачкват като за пюре. Овкусяват се с малко сол и черен пипер. В купата се разбъркват майонезата и млякото. Една част добавяме при картофите, а другата оставяме за декорация на тортата.
Чесънът се нарязва на много ситно или сме смачква и се прибавя към картофите. Обърква се добре до получаване на хомогенна смес.
Плънката:
Яйцата се сваряват добре. След като изстинат, се нарязват на ситно. Кашкавалът се настъргва на ренде и се прибавя към купата при яйцата. Киселите краставички се изцеждат и също се нарязват на много ситно. Сиренето се натрошава, а пушеното месо се нарязва на кубчета. Всичко това се обърква добре, за да стане плътна плънка.
Приготвяне:
Необходима ни е форма за сладкиши с падащо дъно. На нея се слага 1/3 част от картофената смес и се разстила добре, за да се получи плътен блат. Върху него се изсипва половината от сместа и се разпределя равномерно. Върху нея се слага още половината от останалата картофена смес. Отгоре се разстила останалата плънка. Най-отгоре отново се слага от картофената смес. Най-отгоре украсяваме с останалата смес от кисело мляко и сметана и правим цветчета от маслините.