Начин на приготвяне
В подходящ съд се загрява мазнината и в нея се задушава до омекване с малко вода и сол ситно нарязаният лук.
Добавя се оризът и се пържи при непрекъснато разбъркване, докато стане прозрачен. Огънят трябва да е на средна степен.
Когато оризът е готов, се добавят 1 ч.ч. вода и стафидите. Разбърква се добре и се подправя на вкус с подправките - сол, джоджен, чубрица, смлян черен пипер. Оставя се на слаб огън, докато оризът поеме водата.
Пилето се измива добре и се подсушава. Натрива се с малко сол, черен пипер и по желание червен пипер.
Напълва се с оризовата-стафидената плънка. Отворът се зашива с подходящ и здрав конец, за да не се изсипе плънката и да може хубаво да се задуши. Аз го затворих с половин лимон.
Пилето се поставя в средата на дълбока и широка тава, в която се налива вода около 3-4 см. Отначало се поставя с гърдите надолу, за да може оризът да поеме от течността и да набъбне.
Пилето се пече първоначално в силна фурна, докато се зачерви. След това фурната се намаля на около 150°C и се пече до пълна готовност на ястието, приблизително около час и половина-два.
През това време, през 15-20 минути, се полива с течността от тавата и се обръща поне веднъж-дваж, за да се изпече равномерно отвсякъде. Може и да се покрие с фолио, което да се махне след 1.5 час и да се остави пилето да се запече до приятен загар.
След като поизстине леко пилето, се маха конецът и по желание се изважда оризът или част от него и се смесва с отделения при печенето сос.
Добър апетит!
Забележка: В случая моето пиле е домашно. И мина предварителна обработка - варено е 40 минути в тенджера под налягане.
Освен това го положих да се пече върху канапе от кисело зеле, объркано с червен пипер и смлян черен пипер. Така имах два вида плънка - за всеки вкус и желание ;)
В плънката може още да сложите гъби или орехи, ако обичате.
А ако ви остане от нея, или я сложете около пилето в тавата за печене, или я подпъхнете под кожата на пилето между бутчетата.
Печеното пиле с пълнеж от ориз и стафиди е готово.