Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Пълнен печен шаран за Никулден

Пълнен печен шаран за Никулден

Пълнен печен шаран за Никулден1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"От всички празнични рецепти за шаран за Никулден тази ни е най-любимата - опитайте и ще разберете защо"

Необходими Продукти

  • шаран - 1 голям, 2.5 кг
  • лимони - 2 лимона
  • сол - на вкус
  • орехи - 1 ч.ч. счукани
  • лук - 5 големи глави
  • черен пипер
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме шарана, правим прорез и измиваме обилно с вода. Нарязваме единия лимон на колелца и слагаме по парченце на мястото на изчистените хриле, в корема изстискваме и отвън по повърхността на рибата.

Оставяме рибата да престои с лимона в хладилник 2 часа. Изпичаме орехите във фурна предварително и счукваме на едро. Нарязваме лука на ситно.

Сгорещяваме олиото и прибавяме лука. Пържим, докато добие златист цвят. Към него прибавяме счуканите орехи и продължаваме да пържим и бъркаме непрекъснато.

Сипваме 1/2 чаена чаша вода. Овкусяваме със сол и черен пипер. Варим, докато получим еднородна смес.

Смъкваме от огъня и оставяме да се охлади. Вземаме рибата и отново измиваме обилно с вода. Нарязваме вторият лимон и изстискваме отвътре и отвън, посоляваме.

Пълним шарана със сместа. Зашиваме със здрав конец рибата (по възможност червен) и поставяме в намазана с олио тава за печене. Отгоре поръсваме със счукани орехи или слагаме от сместа.

Наливаме 1/2 чаена чашка вода. Печем до зачервяване на рибата (без обръщане). Прехвърляме внимателно печения шаран в рибно блюдо и украсяваме с лимон и печени орехи ястието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Даяна Николова
Даяна Николова
Стана страхотен!
07.12.2018 08:44