Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени кифли с мармалад от сини сливи

Козуначени кифли с мармалад от сини сливи

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Козуначени кифли с мармалад от сини сливи3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"По-добре пет козуначени кифли с мармалад от сини сливи, отколкото 1 час бъхтене във фитнеса"

Необходими Продукти

  • За козуначеното тесто
  • яйца - 2 бр. + 1 белтък
  • прясно мляко - 200 мл хладко
  • захар - 200 г
  • краве масло - 120 г разтопено
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 2 с.л. домашно /препълнени/ или заквасена сметана
  • мая - 21 г свежа (7 г суха)
  • ванилия - 1 ампула
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • брашно за козунаци - 600 г, ориентировъчно
  • За плънката
  • мармалад от сини сливи - 1 буркан
  • стафиди - 3 с.л. черни
  • амарето - 1 с.л. (или ром)
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа изсипах най-напред брашното, а след това сложих всички продукти за тестото.

С помощта на миксера с бъркалките за тесто в продължение на може би 7-8 минути замесих средно меко и почти нелепнещо тесто.

Извадих го върху намаслен плот и го доомесих с двете супени лъжици олио като само прихлупвах (загъвах) тестото. Готовото тесто го върнах в намаслената купа и го покрих го с фолио. Купата обвих с фолио, покрих с кърпа и я оставих на топло тестото да втаса до двойно увеличаване на обема му.

Втасалото тесто го изсипах върху намазнен плот и го разделих на две части.

Едната половина разделих на на три равни части, които раздърпах на ленти, дълги малко повече от педя.

Върху тях сложих мармалад и стафиди (предварително накиснати в Амаретото) и ги завих на фитили. От два фитила чрез сплитане оформих козунака, а от единия едната кифла (охлюв).

От втората половина пък оформих шест малки кифли и една по-голяма -охлюв.

Козунака поставих във форма за терин, а кифлите - в тавата на фурната, застлани предварително с хартия за печене, и ги оставих на топло да втасат.

Втасали ги намазах с отделения жълтък, разбит с олиото, и ги поръсих обилно със захар.

Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна (макар че това е относително - зависи от особеностите на фурната) до тяхната готовност-проба с клечка. При мен се изпекоха за около 30 минути.

Ако започнат да прегарят отгоре, но все още не са изпечени, се покриват с вестник или с хартия за печене. Или се изключва горният реотан, ако фурната има тази опция.

Да ви е сладко и светло на душата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: