Начин на приготвяне
В дълбока купа изсипах най-напред брашното, а след това сложих всички продукти за тестото.
С помощта на миксера с бъркалките за тесто в продължение на може би 7-8 минути замесих средно меко и почти нелепнещо тесто.
Извадих го върху намаслен плот и го доомесих с двете супени лъжици олио като само прихлупвах (загъвах) тестото. Готовото тесто го върнах в намаслената купа и го покрих го с фолио. Купата обвих с фолио, покрих с кърпа и я оставих на топло тестото да втаса до двойно увеличаване на обема му.
Втасалото тесто го изсипах върху намазнен плот и го разделих на две части.
Едната половина разделих на на три равни части, които раздърпах на ленти, дълги малко повече от педя.
Върху тях сложих мармалад и стафиди (предварително накиснати в Амаретото) и ги завих на фитили. От два фитила чрез сплитане оформих козунака, а от единия едната кифла (охлюв).
От втората половина пък оформих шест малки кифли и една по-голяма -охлюв.
Козунака поставих във форма за терин, а кифлите - в тавата на фурната, застлани предварително с хартия за печене, и ги оставих на топло да втасат.
Втасали ги намазах с отделения жълтък, разбит с олиото, и ги поръсих обилно със захар.
Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна (макар че това е относително - зависи от особеностите на фурната) до тяхната готовност-проба с клечка. При мен се изпекоха за около 30 минути.
Ако започнат да прегарят отгоре, но все още не са изпечени, се покриват с вестник или с хартия за печене. Или се изключва горният реотан, ако фурната има тази опция.
Да ви е сладко и светло на душата!