Начин на приготвяне
В половината топла вода разтворете маята и захарта, добавете 1 с.л. брашно и разбъркайте.
Оставете на топло да шупне.
В купа пресейте брашното и добавете солта и олиото. Прибавете шупналата мая и разбъркайте, замесете меко и гладко тесто.
Завийте тестото със стреч фолио и оставете на топло хубаво да се надуе, почти да увеличи обема си 3-4 пъти.
Върху набрашнен плот поставете тестото, без да премесвате.
Разточете на кора с дебелина 7-8 см, нарежете с нож на квадрати или правоъгълници и пържите в предварително нагрятото на слаб огън олио.
Готовите мекички подредете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина, сервирайте топли.
Постните мекички са готови.
Коментари