Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Два козунака от едно тесто

Два козунака от едно тесто

Два козунака от едно тесто
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
160 мин.
Порции
2
"Замесвате веднъж, а правите два козунака - хитро, нали"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. без 1 белтък /той е за намазване/
  • суха мая - 1 пакет
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 180 г
  • уиски - 1 капачка
  • сол - щипка
  • лимони - кора от 1
  • ванилия - 1 бр.
  • олио - 100 мл
  • брашно - 1 кг класик София Мел
  • плънка
  • сладко от череши - само плод 1 ч.ч.
  • шоколадови капки - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло прясно мляко се разбърква маята с лъжица от захарта и оставяме да се надигне като калпаче. Сипва се в средата на брашното, пресято в тава. Добавят се разбити яйцата със захарта, сол, половината олио, ванилия, уиски, кора от настърган лимон и замесваме тесто.

Сипва се на плота, полива се на два-три пъти с останалата мазнина и се меси, докато се усвой. Оставя се на топло да втаса за 1 час.

Готовото тесто се разделя на две топки за два козунака, а всяка се разделя на три части. Всяка част се оформя фитил и с пръсти се сплесква на лента. Върху първите три се нареждат плодове от сладко от череши, краищата се прищипват и фитилите се сплитат на плитка.

Поставя се върху хартия в правоъгълна тясна форма за печене. Останалите три части се оформят по същия начин, само че върху тях се нареждат шоколадови капки. Сплитаме плитка и навиваме на охлюв.

Нарежда се в тавичка за еднократна употреба. Оставят се козунаците да починат още 20 минути, намазват се разбит жълтък с 2 с.л. олио и малко прясно мляко.

Поръсват се със захар и печем в студена фурна 170°C около 45-50 минути до златисто. Изваждат се върху решетка, да се охладят.

Намазваме с четка захарен сироп от 4 с.л. вода и 2 с.л. захар. Поръсват се с кристална захар и се нарязват на парчета.

Вкусни домашни козунаци от едно тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: