Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак със спанак

Козунак със спанак

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Козунак със спанак
Снимка: marcheva14
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Тъкмо си мислите, че сте видели всичко и ние ви изненадваме с уникален козунак със спанак"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г, бяло
  • прясно мляко - 80 мл
  • спанак - 150 г пресен или 110 г замразен
  • захар - 100 г, кристал
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 40 г
  • олио - 2 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • ванилия - 1 пакетче (0.2 г)
  • лимон - настъргана кора от 1 био и 1 биопортокал
  • сол - 1 щипка
  • ЗАЛИВКА
  • сметана - 50 мл висок процент
  • масло - 30 г
  • захар - 2 с.л.
  • мед - 2 с.л. течен
  • филирани бадеми - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира с малко от прясното мляко и 1 с.л .захар. Оставя се да шупне.

Спанакът се почиства от дръжките и се потопява за 30 сек в гореща вода. Изважда се и веднага се изплаква със студена вода. Изцежда се.

Поставя се в тиган с маслото и се задушава за няколко минути - да омекне. Прибавя се част от млякото, 2 с.л. захар и се пасира с пасатор. Охлажда се напълно.

Добавя се солта, ароматите, яйцата, останалото мляко и захарта. Отгоре се изсипва брашното, прави се кладенче и се добавя цялата мая.

Тестото се измесва с миксер, докато се отдели от стените на купата. Изважда се и се поставя в леко намаслена купа с масло. Оставя се да втаса.

Втасалото тесто се изважда и поставя върху плот с малко брашно и се дели на две части. В едната част може да се добави парченца локум и смлени бадеми, а в другата част - бял шоколад и смлени орехи или само стафиди. Оформянето им е по избор, но в повечето случаи се плете плитка. Формата не е от значение.

Оформените козунаци се поставят в тава с хартия за печене и се оставят да втасат отново за около 40 мин.

Заливка:

В касерола се изсипва млякото, медът и се оставят на умерен котлон да заври сместа и да се сгъсти. След като е готова сместа, се прибавят филираните бадеми и се оставя за още 10 минути на умерен котлон. Сваля се от огъня и се охлажда напълно.

След като отново са втасали козунаците, обилно се намазват със заливката и се поставят в студена фурна, а след това се включват градусите.

Пече се на 170 градуса за около 40-45 мин.

Козунакът със спанак е готов.

Източник: My Candy Kitchen

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: