Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Бърз гратин в американски стил

Бърз гратин в американски стил

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Бърз гратин в американски стил
Снимка: marcheva14
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Гратин за хора, които ценят времето си - приготвя се лесно и е много вкусен"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.4 кг
  • бекон - 200 г
  • чедър - 200 г сирене
  • лук - 3 глави средно големи, стар
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • зехтин
  • сметана - 300 мл, висок процент
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса;

Дълбока керамична форма.

Картофите се почистват. Поставят се в робот и се настъргват. Веднага се поставят в купа и се изплакват под студена вода. Изцеждат се и се поставят в памучна кърпа, завива се като вързоп и се изстискват колкото може повече.

Поставят се в суха купа, добавя се сметаната, индийското орехче, сол, черен пипер и се разбърква. Оставя се настрана.

Лукът се нарязва на тънки филийки. Изсипва се върху картофите.

На бекона се отстранява кожата и се нарязва на жулиени. Добавя се отгоре върху лука.

Сиренето се настъргва на ренде и половината - около 100 г от него се добавя към картофената смес.

Всичко се разбърква много хубаво - до комбиниране на продуктите.

Намаслява се много хубаво формата за печене със зехтин, дъното и стените ѝ. Изсипва се сместа, изравнява се.

Покрива се с алуминиево фолио- без фолиото да докосва сместа.

Запеканката се пече на 200 градуса за 45 мин.

След 45 минути се отстранява фолиото, поръсва се с останалото сирене Чедър и се допича за още 15-20 мин до златисто.

Преди да се сервира, огретенът се охлажда за 20 мин.

Бързият гратин в американски стил е много вкусен!

Източник: My American Kitchen

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: