Начин на приготвяне
Измийте дробчетата, нарежете на няколко едри парчета, за да е по-лесно варенето и ги накиснете за около 30 минути във вода. Отцедете, залейте с нова чиста вода и ги поставете на умерен огън да се сварят за около 40 минути до 1 час. Отпенвайте от време на време.
Извадете парчетата дроб, за да изстинат и ги нарежете на ситно, отстранявайки кръвоносните съдове, ако са ви неприятни. Бульончето прецедете.
Накълцайте на много ситно лука и чесъна (аз ги меля в блендер), а морковите направете на малки кубчета. Запържете зеленчуците за 4-5 минутки с щипка сол и сложете доматеното пюре, лютия и черния пипер и сухия джоджен. Бъркайте 2-3 минути до изпаряване на течността от доматите и налейте бульончето.
Сипете нарязаните дробчета, целината на прах и оцета и варете 15-20 минути, доливайки малко водичка. Към края на варенето сложете и пресния джоджен и още сол ако е необходимо.
Отстранете от огъня и оставете леко да поизстине, а за застройката разбийте всички продукти и налейте 1-2 черпака от чорбичката, за да се уеднаквят температурите. Налейте застройката и разбъркайте.
Топлата дроб чорба сервирайте с люти чушки и купичка кисело мляко по желание.
Добър апетит!
Коментари