Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Ароматен козунак с мармалад

Ароматен козунак с мармалад

Ароматен козунак с мармалад
Снимка: Ваня Георгиева
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Има козунаци, но има и Ароматен козунак с мармалад, който непременно трябва да опитате"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр. + 1 жълтък за намазване
  • масло - 200 г
  • захар - 250 г
  • течен подсладител - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 250 - 300 мл
  • брашно - 1 кг София мел за козунаци
  • есенция за козунаци - 1 ампула
  • лимонова кора - 1 бр.
  • течна ванилия - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • мармалад - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В част от топлото мляко активирате маята с 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното.

В купа пресявате брашното и поръсвате щипка сол.

Разбивате яйцата със захарта, млякото и есенциите.

Замесвате меко тесто без маслото, него започвате да добавяте, като изкарате тестото на намазнен плот и с ръце разпънете тестото. Добавяте по малко от маслото, разпъвате, събирате, месите и така, докато се усвои маслото от тестото.

Оставяте да втаса, след което разделяте на топки, всяка оформяте на широк фитил и намазвате със мармалада по средата, с пръсти притискате, за да не се разтвори, и три по три фитила оплитате плитки.

Поставяте козунаците в намазнени и застлани с хартия за печене форми. Оставяте да втасат, след което мажете със разбит жълтък, посипвате със захар и печете в загрята фурна на 160 градуса до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: