Начин на приготвяне
Сваряваме агнешките дреболии. Нарязваме на дребно. В олиото запържвам добре отцедената и сварена дреболия съвсем леко и посолявам със сол.
След това запържваме и ориза, докато придобие стъклен вид и прибавяме зеления лук и джоджена. Подправяме с черен пипер и още сол, ако е необходимо.
Добавяме около 2 литра топла вода и варим до полуготовност. След като ориза и дреболията поизстинат, разбъркваме добре, пълним агнето с приготвената плънка, слагаме и парченцата краве масло и зашиваме отвора със здрав конец (памучен).
На дъното на тава поставяме няколко лозови пръчки, отгоре слагаме агнето. Намазваме агнето и от двете страни обилно с масло и посоляваме и поръсваме с червен пипер.
Завиваме тавата хубаво с фолио - от мойта баба знам, че за тази цел в миналото са ползвали лапад, като са покривали агнето с дебел слой листа.
Печем 2 часа в пещ, която опалваме предварително. След това агнето се обръща и залива със соковете, които е пуснало.
Завива се с агнешката кърпа и се връща във фурната. На сутринта на Великден на трапезата вече присъства топло и крехко агнешко.