Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват, дръжките им се отстраняват и без да се белят, се нарязват по дължина на ленти.
Лентите се посоляват и се оставят в гевгир, да се отцеди горчивият им сок, за около 30 минути.
След това патладжанът се изплаква със студена вода, вземат се две-три ленти, навиват се на руло и внимателно се изстискват от водата.
Лентите патладжан се гриловат на грил-тиган или скара, като предварително се намазват с четка със зехтин или олио.
Изпечените патладжани се прехвърлят в купа.
В друга малка купичка се смесва зехтинът, лимоновият сок и пресованите скилидки чесън.
Патладжаните се заливат със сместа и внимателно се разбъркват.
Оставят се да се овкусят за 5 минути, след което се сервират, поръсени с натрошеното сирене и ситно накълцания магданоз.
Добър апетит с тази вкусна зеленчукова салата.
Турската салата с патладжан е готова.