Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Вкусна мусака с пухкава заливка

Вкусна мусака с пухкава заливка

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Вкусна мусака с пухкава заливка
Снимка: Яница Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Хубавата мусака си личи по заливката - стара кулинарна мъдрост"

Необходими Продукти

  • кайма - 250 - 300 г
  • картофи - 500 г
  • домати - 2 броя или около 200 г доматено пюре
  • олио - 1/2 к.ч.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • магданоз - 1/2 вр.
  • чубрица
  • джоджен - няколко стръка
  • сол - на вкус
  • Заливка
  • брашно - 4 с.л. с връх
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сода бикарбонат - 1/3 ч.л.
  • сол - на вкус
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера с няколко лъжици олио се пържи каймата, запържва се докато стане на трохи.

Прибавят се червеният пипер и доматите, разбърква се и се прибавят нарязани на малки кубчета картофи.

Долива се вода, да покрие и се вари на слаб котлон, около 5 минути, посолява се, прибавят се нарязаните пресни подправки.

Разбърква се и се прехвърля в малка и дълбока тава, пече се на 190-200 градуса до омекване на картофите и оставане на мазнина.

Докато се пече, се прави заливката. Киселото мляко се разбива, слага се содата и предварително разбити яйца, разбърква се добре.

В загрято олио се пържи брашното до светло бежово, маха се от котлона и се прибавя от млечно-яйчената смес и се бърка енергично до гладка смес, посолява се.

Връща се на котлона, който се намалява наполовина, и се бърка непрекъснато до леко сгъстяване и се изсипва върху мусаката.

Пече се до златисто около 10-15 минути. След изпичане се поръсва с нарязан на ситно магданоз и се охлажда леко преди нарязване, за да не се разпадне и да е цяло парчето. Сервирайте с чаша таратор.

Вкусната мусака с пухкава заливка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
41
30
20
11
Дай твоята оценка: