Начин на приготвяне
В тенджера с няколко лъжици олио се пържи каймата, запържва се докато стане на трохи.
Прибавят се червеният пипер и доматите, разбърква се и се прибавят нарязани на малки кубчета картофи.
Долива се вода, да покрие и се вари на слаб котлон, около 5 минути, посолява се, прибавят се нарязаните пресни подправки.
Разбърква се и се прехвърля в малка и дълбока тава, пече се на 190-200 градуса до омекване на картофите и оставане на мазнина.
Докато се пече, се прави заливката. Киселото мляко се разбива, слага се содата и предварително разбити яйца, разбърква се добре.
В загрято олио се пържи брашното до светло бежово, маха се от котлона и се прибавя от млечно-яйчената смес и се бърка енергично до гладка смес, посолява се.
Връща се на котлона, който се намалява наполовина, и се бърка непрекъснато до леко сгъстяване и се изсипва върху мусаката.
Пече се до златисто около 10-15 минути. След изпичане се поръсва с нарязан на ситно магданоз и се охлажда леко преди нарязване, за да не се разпадне и да е цяло парчето. Сервирайте с чаша таратор.
Вкусната мусака с пухкава заливка е готова.