Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Гръцки питки с розмарин

Гръцки питки с розмарин

Гръцки питки с розмарин
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Пустите му гърци, все ще те изненадат с нещо вкусно - за душата"

Необходими Продукти

  • суха мая - 1 пакет
  • топла вода - 200 мл
  • захар - 1 ч.л. равна
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • брашно - 500 г
  • розмарин - 2 стръка пресен
  • масло - за намазване
  • чесън - 1 бр. скилидка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипва се брашното в тавичка и в средата се оформя кладенче. Налива се топла вода, добавя се сухата мая, зехтин, сол, захар и с вилица се разбърква добре.

Загребва се от брашното, да се получи гъста каша, накрая се измесва за кратко на средно меко тесто. Намазва се с мазнина, покриваме с фолио и оставяме 30 минути на топло да втаса.

Готовото тесто се разделя на две-три части и оформяме тънки питки според тавата, може кръгли или като елипса.

Поставят се върху хартия за печене, отгоре се намазват със зехтин и набождаме листенца пресен розмарин. Печем в загрята фурна 180°C около 20-25 минути.

Изваждат се от фурната, намазваме с масло и натриваме със скилидка чесън.

Сервираме топли, но са вкусни и студени.

Гръцките питки с розмарин са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: