Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Патладжани»Карнъ ярък (Пълнени патладжани с кайма)

Карнъ ярък (Пълнени патладжани с кайма)

ПетяПетя
Готвач
1281k2788273
Карнъ ярък (Пълнени патладжани с кайма)
Снимка: Петя
2 / 3
13/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Обещаваме, че ще са много вкусни, а вие обещайте да не прекалявате с тях"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр. по - големи
  • кайма - 250 г, телешка (или смес)
  • лук - 1 гл.
  • чесън - 1 гл.
  • пиперки - 1 - 2 бр.
  • домати - 1 бр.
  • кашкавал - 4 плочки
  • черен пипер - щ.
  • магданоз
  • зехтин - или олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и се разрязват по дължина. Издълбават се, така че да остане един пръст от месото на патладжана. Поставят се за 15 мин в солена вода. Изваждат се, измиват се и се подсушават.

Слагат се в тавичка, а тя се поставя на малката скара на халогенката, поръсват се със зехтин или олио и се запичат за 15 минути на 225°C.

През това време се прави плънката. В отделен съд се запържват лукът, малко от чесъна и пиперката, всичко нарязано на кубчета.

Прибавя се и вътрешността на патладжана (също нарязана на кубчета).

Следва каймата, размита с малко кетчуп, и плънката се пържи до побеляване на каймата и омесване на вкусовете.

Подправя се със сол и черен пипер и останалия чесън, нарязан или пресован.

Изпечените патладжани се пълнят с готовата плънка и отгоре се нареждат обелени и нарязани домати.

Пекат се 20 -25 минути на 225°C.

Преди да се извадят от фурната, се поръсват с настъргания на едро кашкавал или върху всяка лодка се слага плочка кашкавал (количество не посочвам, то зависи от вашия вкус). Кашкавалът е по желание може и без него.

Запичат се за малко - 5 мин в халогенката, колкото да се разтопи кашкавалът. Отгоре се поръсва с черен пипер.

Ястието се поднася топло, поръсено с магданоз - при нас е пропуснат , поради лични предпочитания на домочадието :)

Да ви е вкусно! :)

Съвети:

1. Ястието носи на чесън, така че, ако го обичате, не го пестете;

2. Ако ви остане от плънката, не се притеснявайте, изсипете я в тавичката покрай патладжаните;

3. В плънката може да се сложи и морков, но ви уверявам, че и така е много вкусна! И сложете цялата издълбана вътрешност на патладжаните - правят плънката страхотна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Обожавам ястия с патладжан, а в комбинация с чесън, кайма и домати...става просто Перфектното ястие! Поздрави :)
17.04.2018 10:14
2
1
Покажи всички подкоментари