Начин на приготвяне
Белтъците се разбиват до пяна, прибавя се захарта на порции. Поставят се на водна баня и разбиването продължава докато станат много плътни и лъскави и захарта напълно се е абсорбирала.
Разбиват се яйцата за жълтата смес заедно със захарта до побеляване. Внимателно се добавя се брашното, ванилията, настърганата кора от портокал. Разбърква се с шпатула.
Във форма, покрита с хартия и намаслена с олио, чрез пош се поставя бялата смес, а след това и жълтата. Оформят се два блата.
Пече се на 180 градуса за около 15-20 мин. Охлаждат се напълно.
КРЕМ
Млякото се загрява заедно със захарта. Добавя се ванилията.
Разбиват се жълтъците с телена бъркалка и се добавя разтворено в малко вода нишесте. Разбърква се.
Когато млякото е стигнало точка на кипене се прибавят жълтъците с нишестето и при непрекъснато разбъркване се сварява гъст крем. Охлажда се напълно.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
Намазва се първият блат със сладко, отгоре се разпределя крем и се покрива с втория блат. Разпределя се крем.
По избор се поръсва с пудра захар.