Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Спагети със Скариди и Миди

Спагети със Скариди и Миди

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Спагети със Скариди и Миди
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
36 мин.
Порции
2
"Паста, морски дарове и дъхави подправки - прилича ли ви на сбъдната мечта"

Необходими Продукти

  • скариди - 12 - 14 бр. пресни, небелени
  • миди - 14 бр. черни, с черупките
  • спагети - 220 г
  • чесън - 2 скилидки, големи
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • бренди - 30 мл
  • сол - на вкус
  • босилек - няколко пресни листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете скаридите като запазите главите, а останалите обелки изхвърлите. Чесъна смачкайте с широката част на нож, без да го белите.

Сложете спагетите да се сварят според указанията на производителя като ги оставите за предпочитане ал денте.

През това време сгорещете зехтина на умерен до силен огън и запечете скаридите за секунди от двете страни докато променят цвета си - от сивкав прозрачен, до оранжевеещ. Отстранете ги и сложете главите със смачканите скилидки чесън.

Притискайте всичко, за да пусне есенция, която ще даде най-прекрасния вкус на нашите спагети. След минутка сипете брендито и изчакайте за кратко да се редуцира. Може и да фламбирате по желание.

Отстранете главите и чесъна и сложете мидите, добре почистени. След по-малко от минута те ще се отворят и ще пуснат течност- своята есенция с дъх на море, което означава, че са почти готови. Гответе още максимум минута, разтърсвайки тигана настрани. Може да намалите огъня, ако сосчето започне много да потъмнява.

Готовите спагети отцедете хубаво и сложете заедно със скаридите при мидите и соса. Разбъркайте, за да го поемат (ако се е редуцирал много, ръснете допълнително зехтин) и след секунди отстранете от огъня.

Поднесете веднага и консумирайте топли, поръсени с пресен босилек.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: