Ризото с гъби Шийтаке

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
993
710
5902
1
22/04/2018
Приготвяне15 мин.
Готвене50 мин.
Общо65 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 523
  • Преглеждания за месеца65
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите Шийтаке се накисват във вода за да омекнат за около 20-30 мин. Оставят се настрана.

В 1 литър вода се поставят почистените зеленчуци, нарязани на големи парчета. Поставят се на умерен котлон да се сварят за около 20-25 мин.

Лукът и чесънът се наситняват много ситно. Поставят се в тенджера със зехтин, добавя се наситнен магданоз. Запържват се за кратко, докато омекнат.

Гъбите се изцеждат, добавят се ситно нарязани, намалява се котлона, захлупва се и се готви за около 10 мин. при периодично разбъркване. Свалят се от котлона. Оставят се настрана.

В тенджера с дебело дъно се сипва малко зехтин, загрява се и се прибавя оризът. Готви се при непрекъснато разбъркване за около 2 мин да стане стъклен.

Намалява се котлона, налива се черпак от бульона, разбърква се докато се усвои течността и отново се добавя бульон. Така до изчерпване на бульона, за около 15-20 мин.

Малко преди да се свали от огъня се добавят гъбите с лука, разбърква се и се завършва готвенето.

Посипва се с настърган пармезан, прибавя се прясно смлян черен пипер и сол.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар