Арменски Кешкек

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
995
8k
3k
3k
1
22/04/2018
Приготвяне25 мин.
Готвене60 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 054
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • жито - 400 г
  • пиле - около 1500 г (месото обезкостено трябва да е около 600 - 700 г)
  • зехтин - 50 мл
  • черен пипер
  • сол
  • масло - 125 г
  • кимион - 1 ч.л.
  • червен пипер - 2 - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Житото се почиства и предварително се накисва във вода за няколко часа. Пилето се измива и слага в тенджера под налягане, заедно със зехтина, солта и пипера, вари се за около 1 час. Водата не трябва да покрива пилето. След като е готово сварено се изважда и бульонът се прецежда.

Житото се изсипва в дълбока тенджера. Налива се бульонът от пилето, така че да го покрие един пръст отгоре и се поставя на котлон да се свари до пълно разпукване.

Ако е необходимо може да се долее малкто вода, но да не е повече от един пръст над житото. След като е било накиснато предварително житото би трябвало да се свари за около 1 час.

Пилето се обезкостява и накъсва на дълги конци.

Готовото жито се пасира с пасатор, но така че да останат и зрънца, да не е напълно гладко. Добавя се накъсаното пилешко месо, подправя се със сол и черен пипер.

Накрая в тенджерка се препържва маслото заедно с кимиона и още докато е горещо се излива по-голямата част от него в кешкека, другата се отделя и се излива върху всяка поднесена порция кешкек. Поръсва се с червен пипер.

Източник: Ани Шакарян

Това е традиционно обредно арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито. Приготвя се за 26 февруари, когато арменците честват Сирни заговезни, наричат от тях Пун Парегентан. Задължително се поднася с препържено масло с кимион. Популярно е в Близкия Изток по-специално в Турция, Иран, Сирия. Приготвя се за сватби и религиозни празници.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар