Арменски Кешкек

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Арменски Кешкек2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Вкусен Арменски Кешкек - вижте как се приготвя"

Необходими Продукти

  • жито - 400 г
  • пиле - около 1500 г (месото обезкостено трябва да е около 600 - 700 г)
  • зехтин - 50 мл
  • черен пипер
  • сол
  • масло - 125 г
  • кимион - 1 ч.л.
  • червен пипер - 2 - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Житото се почиства и предварително се накисва във вода за няколко часа. Пилето се измива и слага в тенджера под налягане, заедно със зехтина, солта и пипера, вари се за около 1 час. Водата не трябва да покрива пилето. След като е готово сварено се изважда и бульонът се прецежда.

Житото се изсипва в дълбока тенджера. Налива се бульонът от пилето, така че да го покрие един пръст отгоре и се поставя на котлон да се свари до пълно разпукване.

Ако е необходимо може да се долее малкто вода, но да не е повече от един пръст над житото. След като е било накиснато предварително житото би трябвало да се свари за около 1 час.

Пилето се обезкостява и накъсва на дълги конци.

Готовото жито се пасира с пасатор, но така че да останат и зрънца, да не е напълно гладко. Добавя се накъсаното пилешко месо, подправя се със сол и черен пипер.

Накрая в тенджерка се препържва маслото заедно с кимиона и още докато е горещо се излива по-голямата част от него в кешкека, другата се отделя и се излива върху всяка поднесена порция кешкек. Кашата се поръсва с червен пипер.

Източник: Ани Шакарян

Това е традиционно обредно арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито.

Приготвя се за 26 февруари, когато арменците честват Сирни заговезни, наричат от тях Пун Парегентан. Задължително се поднася с препържено масло с кимион. Популярно е в Близкия Изток по-специално в Турция, Иран, Сирия. Приготвя се за сватби и религиозни празници.

Арменският Кешкек е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: