Начин на приготвяне
Житото се почиства и предварително се накисва във вода за няколко часа. Пилето се измива и слага в тенджера под налягане, заедно със зехтина, солта и пипера, вари се за около 1 час. Водата не трябва да покрива пилето. След като е готово сварено се изважда и бульонът се прецежда.
Житото се изсипва в дълбока тенджера. Налива се бульонът от пилето, така че да го покрие един пръст отгоре и се поставя на котлон да се свари до пълно разпукване.
Ако е необходимо може да се долее малкто вода, но да не е повече от един пръст над житото. След като е било накиснато предварително житото би трябвало да се свари за около 1 час.
Пилето се обезкостява и накъсва на дълги конци.
Готовото жито се пасира с пасатор, но така че да останат и зрънца, да не е напълно гладко. Добавя се накъсаното пилешко месо, подправя се със сол и черен пипер.
Накрая в тенджерка се препържва маслото заедно с кимиона и още докато е горещо се излива по-голямата част от него в кешкека, другата се отделя и се излива върху всяка поднесена порция кешкек. Кашата се поръсва с червен пипер.
Източник: Ани Шакарян
Това е традиционно обредно арменско ястие, състоящо се от пилешко месо и жито.
Приготвя се за 26 февруари, когато арменците честват Сирни заговезни, наричат от тях Пун Парегентан. Задължително се поднася с препържено масло с кимион. Популярно е в Близкия Изток по-специално в Турция, Иран, Сирия. Приготвя се за сватби и религиозни празници.
Арменският Кешкек е много вкусен.