Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Тортена форма с ринг с диаметър 26 см. Намаслена и леко покрита с брашно и хартия за печене.
За шоколадовия блат и за масления крем маслото се изважда от хладилника 5 часа по-рано, трябва да е меко, но да не е течно. Голяма цедка се покрива с няколко пласта марля и се изсипва сметаната да се изцеди. Прибира се в хладилник.
ШОКОЛАДОВ БЛАТ
С миксер се разбива мекото масло и захарта до пухкав крем. Едно по едно се добавят яйцата и се разбиват до пълното им усвояване. В сметаната се добавя содата да се загаси и се прибавя. Брашното се пресява със солта и какаото и на порции се добавя към маслената смес. Разбърква се до хомогенност. Сместа се изсипва в тортената форма, загражда се.
Пече се на 180 градуса за окол 30-35 минути или до суха клечка. Загасява се фурната и тортата се оставя вътре за още 5 мин. Изважда се, охлажда се за 15 мин и се обръща върху решетка, отстранява се хартията.
МАСЛЕН БЛАТ
Докато се пече тортата се приготвя маслен крем, като маслото се разбива на пухкава пяна и лъжица по лъжица се добавя кондензираното мляко. Накрая се прибавя коняка, разбърква се, покрива се с фолио и се оставя в хладилник.
БЯЛ МАСЛЕН КРЕМ
Студеното масло се нарязва на кубчета, прибавя се брашното и с ръчен блендер се довежда до трохи. Прибавят се солта, сметаната и жълтъците. Омесва се тесто до топка, завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 мин. Белтъците се разбиват на пяна и постепенно се прибавя ванилената захар и пудрата захар, разбиват се до твърд сняг.
Ядките се запичат на сух тиган и се смилат в блендер. От хладилника се изважда масленото тесто и се дели на 4 равни части. Всяка част се разточва с точилка с диаметър на шоколадовия блат, ползва се дъното на формата като ориентир. Отгоре се разпределя 1/4 от белтъчния крем и се поръсва с 2 с. л. ядки. Така се процедира и с другите топки тесто. Пече се на 180 градуса за около 15 мин или докато се зачерви целувчения крем. Охлаждат се.
СМЕТАНОВ КРЕМ
Изцедената сметана се поставя в купата на миксера, добавя се захарта и се разбива за около 7-8 мин. или докато се разтвори напълно захарта.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
Шоколадовите блатове се делят на две части. Ако е необходимо се изравнява горната част, а изрезките могат да се смелят в блендер и да послужат за полепване отстрани на тортата. По принцип блатът е сочен, но при желание може още да се напои с кафе и 1 ч.л. коняк.
Върху единия блат се нанася 1/4 от сметановия крем. Отгоре се поставя един от маслените блатове с целувчен крем нагоре. Разпределя се 1/3 от масления крем и се поставя маслен блат с целувчения крем надолу. Отгоре са намазва с 1/4 сметанов крем. Същото се прави и с останалите два маслени блата, - блат с целувчен крем нагоре - 1/3 маслен крем, блат с целувчен крем надолу . Намазва се със сметанов крем и се завършва с шоколадов блат.
Притиска се и се заравнява. С останалия крем се измазва тортата и се украсява по избор, може да се измажат и страните ѝ със сметанов крем и да се полепят трохи или ядки, а в масления крем може да се добави разтопен школад и да се залее отгоре. Сметановата торта се прибира в хладилник за няколко часа.
Приготвянето на тортата отнема много време, затова може предварително да се приготвят блатовете, а на следващия ден да се приготвят кремовете.
Киевската Торта с много крем е страхотна!
Коментари