Запеканка с картофи и кюфтенца

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
82
145
798
2
21/04/2018
"Кюфтенца, картофки и сочна заливка, точно както ги обичаме "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 537
  • Преглеждания за месеца69
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • За кюфтенцата
  • кайма - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • галета - 1 с.л.
  • хляб - 1 крайче
  • подправки - пикантина, чубрица, червен пипер, черен пипер, сол, подправка за скара
  • картофи - 4 - 5 средно големи картофа
  • кашкавал - 200 г
  • За сос Бешамел
  • масло - 150 г
  • брашно - 200 г
  • прясно мляко - 1 литър
  • подправки - индийско орехче, сол и бял пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се белят и се сваряват във вряща, подсолена вода. Трябват ни твърдо сварени. През това време се приготвя каймата. Слага се в купа, към нея се добавят всички съставки и лукът, нарязан на ситно.

Обърква се добре и от сместта се оформят кюфтенца, които не трябва да са много големи- около 40 г. Когато картофите са готови се охлаждат и се режат на шайби. На загрят котлон се слага касерола, в която се капва малко олио и се разтопява масслото.

След което се запържва брашното, докато замирише на пържено брашно. Когато брашното е готово се изсипва в предварително кипнатото мляко и се бърка, докато се сгъсти. Подправя се със сол, бял пипер и индийско орехче.

В йенска тава, която е предварително добре подмазана, се започва реденето. По дъното и стените се нареждат шайби картофи, след което се нареждат кюфтенцата.

Между всяко кюфтенце също се мушка шайба картоф, така че да се получи нещо като гнездо. Запеканката се залива с бешамела и се поръсва с настъргания кашкавал.

Пече се в предварително загрята фурна за около час- час и половина, като първоначално се пече на долен реутан на 180 градуса, за да се сготвят кюфтенцата, след което се увеличава на 200 градуса температурата и се запича отгоре. Сервира се с наситнен магданоз и чаша хубаво вино.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар