Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пица с каперси, аншоа и пармезан

Пица с каперси, аншоа и пармезан

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пица с каперси, аншоа и пармезан2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно манитоба - 600 г
  • брашно семола - шепа
  • мая - 3 г суха
  • морска сол - 12 г
  • захар - 8 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • вода - 400 мл студена
  • доматен сос
  • пресни - 500 г месести плътни
  • босилек - 2 с.л. наситнен
  • мащерка - 2 с.л. наситнена
  • лук - 1/2 бр. малка глава, нарязана на дребно
  • чесън - 2 скилиди
  • морска сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • ЗА ГАРНИРАНЕ
  • аншоа - филета
  • каперси
  • пармезан - на ленти
  • босилек - листа
  • трюфелово олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

ТЕСТО

Всички съставки за тестото се разбъркват с дървена лъжица в голяма купа до лепкаво тесто. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1 час.

ДОМАТЕН СОС

Върху долната част на доматите се прави разрез с нож под формата на кръст. Подготвя се голяма купа с ледена вода. В тенджера се кипва достатъчно подсолена вода, пускат се доматите и се държат за 10 сек.

Изваждат се и се пускат в купата с ледената вода за шоково охлаждане. Изваждат се, обелват се от люспата. С пасатор се пасират заедно с останалите съставки за дом. сос. Посоляват се на вкус и се оставят настрана.

Фурната се нагрява до 250 градуса с вентилатор, ако е без вентилатор до 270-280 градуса. Широка и плоска тава се застила с хартия за печене.

Върху плот, поръсен с брашно, се изсипва втасалото тесто и се дели на 4 равни части. Взима се една част тесто, другите парчета се покриват с фолио, поръсва се с брашно и четирите краища се събират към средата. Обръща се и се оформя на топка, чрез киткта на ръката. Ако е необходимо се добавя и малко брашно, но не се прекалява, за да не се утежни тестото , а да остане меко и пухкаво.

Другите топки тесто - по същия начин. Прехвърлят се върху дъска, намазват се с малко зехтин, покриват се и се оставят за около половин час.

Поръсва се малко брашно, и малко брашно Семола и се поставя първата топка тесто.

Разточва се с ръце, като с длани се работи от центъра към периферията. Дебелината на пицата трябва да бъде няколко милиметра, а диаметърът ѝ около 25 -30 см. Тестото се прехвърля в тавата за печене, отгоре се разпределят 4 -5 с.л. доматен сос, няколко филета аншоа и се разхвърлят шепа каперси.

Пицата се поставя в силно сгорещената фурна и се пече за 10 - 15 мин. докато стане златиста и леко се надигне.

След изваждането ѝ се гарнира с люспи пармезан, листа босилек и струйка трюфелово олио. Реже се на триъгълници, поднася се гореща.

Пицата с каперси, аншоа и пармезан е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: