Начин на приготвяне
ТЕСТО
Всички съставки за тестото се разбъркват с дървена лъжица в голяма купа до лепкаво тесто. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1 час.
ДОМАТЕН СОС
Върху долната част на доматите се прави разрез с нож под формата на кръст. Подготвя се голяма купа с ледена вода. В тенджера се кипва достатъчно подсолена вода, пускат се доматите и се държат за 10 сек.
Изваждат се и се пускат в купата с ледената вода за шоково охлаждане. Изваждат се, обелват се от люспата. С пасатор се пасират заедно с останалите съставки за дом. сос. Посоляват се на вкус и се оставят настрана.
Фурната се нагрява до 250 градуса с вентилатор, ако е без вентилатор до 270-280 градуса. Широка и плоска тава се застила с хартия за печене.
Върху плот, поръсен с брашно, се изсипва втасалото тесто и се дели на 4 равни части. Взима се една част тесто, другите парчета се покриват с фолио, поръсва се с брашно и четирите краища се събират към средата. Обръща се и се оформя на топка, чрез киткта на ръката. Ако е необходимо се добавя и малко брашно, но не се прекалява, за да не се утежни тестото , а да остане меко и пухкаво.
Другите топки тесто - по същия начин. Прехвърлят се върху дъска, намазват се с малко зехтин, покриват се и се оставят за около половин час.
Поръсва се малко брашно, и малко брашно Семола и се поставя първата топка тесто.
Разточва се с ръце, като с длани се работи от центъра към периферията. Дебелината на пицата трябва да бъде няколко милиметра, а диаметърът ѝ около 25 -30 см. Тестото се прехвърля в тавата за печене, отгоре се разпределят 4 -5 с.л. доматен сос, няколко филета аншоа и се разхвърлят шепа каперси.
Пицата се поставя в силно сгорещената фурна и се пече за 10 - 15 мин. докато стане златиста и леко се надигне.
След изваждането ѝ се гарнира с люспи пармезан, листа босилек и струйка трюфелово олио. Реже се на триъгълници, поднася се гореща.
Пицата с каперси, аншоа и пармезан е много вкусна.