Супа с Гъби Шийтаке

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Супа с Гъби Шийтаке1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • масло - 60 г
  • лук - 1 глава наситнена
  • шийтаке - ситно нарязани пресни гъби
  • шийтаке - 50 г сухи гъби (4 бр. се запазват за украса на супата)
  • кимион - 2 щипки
  • индийско орехче - щипка
  • дафинов лист - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • текила - 1/4 чашка
  • пилешки бульон - 1 л
  • сметана - 100 мл
  • мед - 2 с.л., течен
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухите гъби се натопяват във вода за около 30-40 мин.

В тенджера се разтопява маслото и се задушава лукът на умерен котлон.

Гъбите се нарязват на ситно. Добавят се към лука, също кимионът, инд. орехче, дафиновият лист, подправя се със сол и черен пипер. Разбърква се в продължение на 5 минути. Добавя се брашното и се разбърква енергично.

Добавя се текилата и бульонът и се оставя да ври за около 10 мин на умерен котлон.

Половината от супата се изсипва в блендер/робот и се миксира до гладка смес. Връща се пасирана супа в тенджерата, добавя се медът и сметаната и се разбърква.

Оставя се да заври отново, подправя се със сол и черен пипер. Сваля се от котлона, отстранява се даф. лист и се разпределя в 4 купички, добавя се украсата от гъби.

Поръсва се със струйка трюфелово олио или зехтин.

Готовата гъбена супа се поднася с препечена филийка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: