Начин на приготвяне
Бобът се накисва от вечерта или поне за 8 часа. Водата се сменя и бобът се слага на котлона да ври в тенджера под налягане, но без капак. Бобът ври така 15-20 минути, след което отново се сменя с топла вода.
Налива се малко олио и се прибавят червеният пипер, почистените и нарязаните на дребно морков, чушка, лук и чесън. Слага се капакът на тенджерата и се затваря с механизма.
След като клапанът започне да изпуска пара, се отчитат около 20 минути, при които се вари бобът. След това парата се изпуска и се маха капакът.
В тенджера се слагат ситно нарязаният домат и пресни подправки. На ястието се прибавя сол на вкус и нарязаната наденица.
Бобът се вари още 10 минути, за да поеме ароматите от подправките и да се свари наденицата.