Начин на приготвяне
В касерола се разтопява маргаринът и се оставя да изстине, след което към него се добавя едната чаша захар и се разбърква. Яйцата се разбиват в купа и се добавят към маргарина.
След което се слагат сметаната и угасената в оцет сода. Сместа се разбърква добре и към нея започват да се добавят една по една предварително пресятите чаши брашно.
От полученото тесто се оформят три топки, които се увиват във фолио и се слагат в хладилник за половин час да стегнат.
След като времето е минало, тестото се вади от хладилника и ако не е много добре стегнало и ви лепне при работа, го доомесете с още брашно, така че да стане гладко.
Всяка топка се разточва на кора с дебелина 5 мм и от нея се режат фигурки с форми, каквито имате.
Сладките се потапят в останалата захар или се поръсват с нея и се слагат нагоре с тази страна в тавата, която е покрита с хартия за печене или алуминиево фолио, както е при мен, защото нямах хартия под ръка. Просто когато сложите фолиото, го подмажете леко.
Сладките се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-15 минути или докато поруменеят.
За украса може да разтопите шоколад и с вилица небрежно да поръсите отгоре, както и да поръсите с цветни пръчици. Може да поръсите сладките и с пудра захар.
И да не ги украсите, дори да ги оставите така, пак ще са красиви и вкусни.
От тази доза изпекох четири тави сладки.
Забележка: Освен маргарин можете да използвате и масло. Аз използвах маргарин. Внимавайте при месенето не тестото, като добавяте брашното. Не трябва да има никакви бучки.
Добър апетит!
Източник: Кухнята на баба - сладкиши и торти