Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Сладки със сметана и маргарин

Сладки със сметана и маргарин

Сладки със сметана и маргарин
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
30

Необходими Продукти

  • маргарин - 250 г / или масло/
  • сметана - 200 мл
  • брашно - 4 ч.ч. + за доумесване
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 и 1/3 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
  • оцет - няколко капки за гасене на содата
  • течен шоколад - за украса
  • цветни пръчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В касерола се разтопява маргаринът и се оставя да изстине, след което към него се добавя едната чаша захар и се разбърква. Яйцата се разбиват в купа и се добавят към маргарина.

След което се слагат сметаната и угасената в оцет сода. Сместа се разбърква добре и към нея започват да се добавят една по една предварително пресятите чаши брашно.

От полученото тесто се оформят три топки, които се увиват във фолио и се слагат в хладилник за половин час да стегнат.

След като времето е минало, тестото се вади от хладилника и ако не е много добре стегнало и ви лепне при работа, го доомесете с още брашно, така че да стане гладко.

Всяка топка се разточва на кора с дебелина 5 мм и от нея се режат фигурки с форми, каквито имате.

Сладките се потапят в останалата захар или се поръсват с нея и се слагат нагоре с тази страна в тавата, която е покрита с хартия за печене или алуминиево фолио, както е при мен, защото нямах хартия под ръка. Просто когато сложите фолиото, го подмажете леко.

Сладките се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-15 минути или докато поруменеят.

За украса може да разтопите шоколад и с вилица небрежно да поръсите отгоре, както и да поръсите с цветни пръчици. Може да поръсите сладките и с пудра захар.

И да не ги украсите, дори да ги оставите така, пак ще са красиви и вкусни.

От тази доза изпекох четири тави сладки.

Забележка: Освен маргарин можете да използвате и масло. Аз използвах маргарин. Внимавайте при месенето не тестото, като добавяте брашното. Не трябва да има никакви бучки.

Добър апетит!

Източник: Кухнята на баба - сладкиши и торти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: