Начин на приготвяне
Натрошете живата мая във леко затопленото прясно мляко с разтворена в него лъжица захар. Разбъркайте добре и оставете да шупне, покрита с кърпа за около 7-8 минути.
Пресейте брашното и солта в купа и направете кладенче в средата. В него сипете олиото, малка част от маста, едното яйце и белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване накрая) и шупналата мая. Замесете гладко и еластично тесто и го оставете да втаса за около 1 час или докато удвои/утрои обема си.
През това време пригответе плънката, като нарежете картофите на тънки люспи и ги сложите да се запържат във олиото. Щом омекнат, добавете към тях праза, нарязан на дребно, две супени лъжици вида и две щедри щипки сол. Оставете зеленчуците да се задушат и омекнат добре. Хубаво е да хванат и лек загар.
Оставете плънката да изстине.
Втасалото тесто разделете на 4 части. Всяка оформете на топка, като топвате в остатъка от разтопената мас и после разтегляте или разточвате на кора. Върху всяка кора разпределяйте още от маста и плънката с праз и картофи и накъсвайте парченца от топеното сирене.
Завивайте на охлювче и поставяйте в намазнена или покрита с хартия за печене тава (около 25-26 см диаметър). Оставете да втаса отново за 30-40 минути на топло.
След като тутманикът е бухнал и втасал повторно, намажете го с разбития с няколко капки вода жълтък и изпечете на 180 градуса за 30 минути или до суха клечка. През последните 10-15 минути може да намалите градусите на 160, ако видите, че бързо хваща златист загар.
Готовия тутманик намажете с мас, ако ви е останала, и покрийте с кърпа за 15 минути.
Може да консумирате топъл или изстинал - страхотно вкусен!
Различният Тутманик с Картофи и Праз е готов.