Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват под течаща студена вода, дръжките им се отстраняват и без да се белят, се нарязват на шайби.
Шайбите патладжан се посоляват и се оставят в гевгир за 20 - 30 минути, да се отцеди горчивият им сок.
След това се вземат няколко кръгчета патладжан, слагат се едно върху друго и внимателно се изстискват с ръце от горчивия сок.
В тиган със загрято олио се пуска една цяла, леко разцепена скилидка чесън да се запържи и да овкуси мазнината. Изважда се от тигана и в олиото се запържват шайбите патладжан до златисто-кафяво. Обръщат се с дървена щипка, за да се запържат и от другата страна.
Изпържените шайби патладжан се прехвърлят в подходящ съд, поръсват се с малко сол и ябълков оцет и със ситно нарязания пресен чесън и наситнените скилидки стар чесън.
Може да се консумира като предястие или топла гарнитура към скара веднага, или охладено като мезе.
Патладжанът с чесън на тиган е много вкусен.