Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Две плоски тави, покрити с хартия за печена.
Свежата мая се разтваря в 150 мл топло мляко и меда. Оставя се да шупне.
Прави се кладенче в брашното и се изсипва шупналата мая, яйцето, заквасената сметана, разтопеното масло и останалото топло прясно мляко.
Замесва се гладко тесто, оформя се на топка и се оставя в леко намаслена купа с масло да втаса.
Втасалото тесто се дели на 2 равни части, а всяка част се дели на еднакви по размер топки тесто, около 70 г едната.
Всяка топка тесто се разточва с точилка на елипса и се правят разрези в долната част, без да се стига до края. В другия край е поставя плънката по избор и се завива на стегнато руло.
Кифлите се подреждат в тавата с разстояние една от друга и се оставя да втасат отново за 20-30 мин.
Намазват се с яйце, разбито 1 с.л. вода, и се поръсват със сусам.
Пече се на 180 градуса за около 15-20 мин.
Източник: Ева Тонева
Забележка: За пълнеж съм ползвала парчета сирене Чедър и италиански салам Мортадела.
По избор може да се постави плънка от сладко или шоколад.
Ако се ползва суха мая, не е необходимо предварителна закваска.
Кифлите са работени изцяло в миксер.
Кифличките със заквасена сметана са много вкусни!