Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Кифлички със заквасена сметана

Кифлички със заквасена сметана

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Кифлички със заквасена сметана8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
20
"Една дузина кифлички за нас - а за вас -изпитана рецепта за невероятно вкусни кифлички"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г, бяло
  • свежа мая - 21 г или суха 7 г
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • заквасена сметана - 200 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 50 г, разтопено
  • жълтък - за намазване + 1 с.л. вода
  • сусам - за поръска
  • пълнеж - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса.

Две плоски тави, покрити с хартия за печена.

Свежата мая се разтваря в 150 мл топло мляко и меда. Оставя се да шупне.

Прави се кладенче в брашното и се изсипва шупналата мая, яйцето, заквасената сметана, разтопеното масло и останалото топло прясно мляко.

Замесва се гладко тесто, оформя се на топка и се оставя в леко намаслена купа с масло да втаса.

Втасалото тесто се дели на 2 равни части, а всяка част се дели на еднакви по размер топки тесто, около 70 г едната.

Всяка топка тесто се разточва с точилка на елипса и се правят разрези в долната част, без да се стига до края. В другия край е поставя плънката по избор и се завива на стегнато руло.

Кифлите се подреждат в тавата с разстояние една от друга и се оставя да втасат отново за 20-30 мин.

Намазват се с яйце, разбито 1 с.л. вода, и се поръсват със сусам.

Пече се на 180 градуса за около 15-20 мин.

Източник: Ева Тонева

Забележка: За пълнеж съм ползвала парчета сирене Чедър и италиански салам Мортадела.

По избор може да се постави плънка от сладко или шоколад.

Ако се ползва суха мая, не е необходимо предварителна закваска.

Кифлите са работени изцяло в миксер.

Кифличките със заквасена сметана са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: