Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Вкусна бамя яхния по гръцки

Вкусна бамя яхния по гръцки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Ароматна яхния, от която със сигурност ще си сипете допълнително"

Необходими Продукти

  • бамя - 500 г свежа
  • лук - 2 средни глави жълт
  • домати - 3 бр. добре узрели, месести
  • зехтин - 50 - 60 мл
  • оцет - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л. равна
  • магданоз - наситнен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бамята се измива. Отрязва се дръжката заедно с част от главичката на бамята.

В купичка се изсипва 1 с.л. сол, 3 с.л. оцет, разбърква се. Потопява се отрязаното място заедно с главичката на бамята в сместа и след това се изсипват в тенджерата (само бамята).

Нарязва се на филийки лукът и се прибавя в тенджерата.

Доматите се срязват на половинки и се настъргват на ренде, изсипват се при бамята.

Сипва се зехтин, 100 мл вода и равната лъжичка захар.

Поставя се на умерен котлон да заври за 15 мин. Времето се измерва след завирането. Готви се до готовност. Прибавя се сол и черен пипер.

Бамята не трябва да е разварена, а да остане на цели парченца. Ако е необходимо, може да се добави още малко вода, хубаво е при бамя яхнията по гръцки да има сос.

При сервиране яхнията се поръсва с наситнен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: