Начин на приготвяне
Активирайте маята в леко затопленото прясно мляко със една лъжичка от захарта. Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете бирата - на стайна температура, олиото, есенцията, шупналата мая и разбитите със захарта и ванилията яйца - заделете от тях половин жълтък за намазване накрая.
Замесете гладко еластично тесто, като си добавяте по малко брашно, докато спре да ви лепне по пръстите. В началото ще ви е трудно, но после тестото става много приятно, пухкаво и нелепнещо, имайте търпение и месете поне 15 минутки.
Върнете го в купата, леко намазнена и оставете да втаса за 1 час и 30 минути, след което разточете на една или няколко тънки кори, мажете обилно с масло и от тях изрязвайте кръгчета с диаметър около 6 см.
Полагайте 5 по 5 застъпвайки ги и всяка петица кръгове навивайте - ще се образуват красиви розички. Подреждайте ги в намаслена или покрита с хартия за печене тавичка около 25 см диаметър и оставете във включена на 45 градуса фурна, докато бухнат и втасат отново (20-30 мин максимум)
Намажете внимателно, без да притискате с разбития с малко вода жълтък, и поръсете със захар и сусам.
Изпечете в загрята на 175 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. Ако бързо хване златист загар, намалете фурната на 160 градуса след 10-тата минута.
Да ви е сладко!