Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Ароматна содена питка за Благовец

Ароматна содена питка за Благовец

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Ароматна содена питка за Благовец
Снимка: Мария Симова
1 / 2
25/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Ароматна пита за хубавия християнски празник Благовещение"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • газирана вода - 300 мл
  • оцет - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мед - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • за плънка
  • маслини - 2 с.л. месото
  • розмарин - 1 ч.л.
  • див чесън - 2 с.л.
  • пресен лук - 4 пера (перата)
  • чушки - 1 бр. сухи червени
  • за поръсване
  • шарена сол - 0. 5 ч.л.
  • сусам - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с плънката, за целта нарежете всички продукти на ситно, оставете настрани.

В купа пресейте брашното, добавете бакпулвера и солта, разбъркайте. В половинлитрова каничка налейте оцета, захарта, меда, содата и разбъркайте да шупне. Добавете затоплената леко газирана вода и олиото.

Започнете с помощта на шпатула да бъркате като наливате от водата, докато се усвои всичкото брашно.

Тестото трябва да е меко и да лепи по ръцете, добавете плънката и отново разбъркайте до усвояването ѝ.

В тавичка, постлана с хартия за печене оформете питката, направете с остър нож малки прорези тук-там отгоре на повърхността.

Полейте с 1 с.л. олио и поръсете със сусам и шарена сол. Печете на предварително нагрята на 200 градуса фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: