Начин на приготвяне
Житото се измива и се слага в тенджера с около 3-4 чаши вода.
След като уври почти до готовност (времето зависи от самото жито - аз използвам турско, което се сварява много бързо), се прибавя още около 1 л вода (ако в тенджерата при варенето не е останала вода, може да се увеличи грамажа малко).
Добавя се и захарта. Разбърква се, за да се стопи хубаво.
Докато житото се вари, в чаша разбиваме нишестето с вода.
След завирането на водата започва прибавянето на разбитото нишесте бавно на тънка струйка. След сгъстяването на ашурето, се отнема от котлона и се прибавят орехите (хубаво е да са почти цели, за да могат да се усещат).
Разсипва се в десертни купички, докато е още топло.
През летния период може да се сервира и с топка сладолед и топинг.
Ашурето с орехи е готово.
Коментари