Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Заешко месо»Ароматно заешко с ориз

Ароматно заешко с ориз

Станислава ВълковаСтанислава Вълкова
Иноватор
3252k8108392
Ароматно заешко с ориз1 / 2
27/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г
  • заешко месо - 400 г (обезкостено)
  • лук - 1 глава
  • сланина - 2 малки парченца
  • зехтин - 3 с.л.
  • домати - 1 бр.
  • червено вино - 100 мл сухо
  • целина - 1 стъбло
  • розмарин - 5 - 6 клонки
  • черен пипер - прясно смлян
  • морска сол
  • За ароматния бульон
  • целина - 1 стъбло
  • моркови - 1 бр.
  • розмарин - 2 клонки
  • бахар - 3 зърна
  • пресен чесън - 3 - 4 скилидки
  • дафинов лист - 1
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Без специалните подправки готвенето на заек е за никъде. Те могат да се добавят на марината (отвара или за поръсване) или непосредствено преди готвене. От домашните и любими рецепти от баба ми знам, че подправките, които най-подхождат за приготвяне на крехко и вкусно заешко, освен черен пипер, лук, дафинов лист, сол са следните, които се избират по вкус и желание: розмарин, босилек, риган, копър, магданоз, мащерка, кориандър, канела, карамфил, целина, лимон, чесън, плодове от хвойна.

В литър подсолена вода сварявате нарязаните на едри парчета зеленчуци, бахара, розмарин, скилидките чесън и дафинов лист. Охладете, извадете зеленчуците и прецедете бульона.

В дълбок тиган налейте в зехтина, сложете сланината тънко нарязана и я добавете към предварително загрятата мазнина. Добавете ситно нарязан лук и целина.

Измийте заека, изсушете, нарежете на малки парчета и добавете към тигана. Добавете настърган домат, 2 клонки розмарин и вино в тигана. Покрийте и гответе на слаб огън за около 40 минути. Ако течността е малко, долейте от зеленчуковия бульон. Добавете ориза и задушавайте ястието на слаб огън, като от време на време доливате по малко от бульона, но оризът не трябва да плува в течността. Подправете със сол и черен пипер.

Разбърквайте равномерно и гответе около 18-20 минути.

При сервиране поръсете приготвена порция с 2-3 капки зехтин и поръсете с листенца розмарин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: