Начин на приготвяне
Без специалните подправки готвенето на заек е за никъде. Те могат да се добавят на марината (отвара или за поръсване) или непосредствено преди готвене. От домашните и любими рецепти от баба ми знам, че подправките, които най-подхождат за приготвяне на крехко и вкусно заешко, освен черен пипер, лук, дафинов лист, сол са следните, които се избират по вкус и желание: розмарин, босилек, риган, копър, магданоз, мащерка, кориандър, канела, карамфил, целина, лимон, чесън, плодове от хвойна.
В литър подсолена вода сварявате нарязаните на едри парчета зеленчуци, бахара, розмарин, скилидките чесън и дафинов лист. Охладете, извадете зеленчуците и прецедете бульона.
В дълбок тиган налейте в зехтина, сложете сланината тънко нарязана и я добавете към предварително загрятата мазнина. Добавете ситно нарязан лук и целина.
Измийте заека, изсушете, нарежете на малки парчета и добавете към тигана. Добавете настърган домат, 2 клонки розмарин и вино в тигана. Покрийте и гответе на слаб огън за около 40 минути. Ако течността е малко, долейте от зеленчуковия бульон. Добавете ориза и задушавайте ястието на слаб огън, като от време на време доливате по малко от бульона, но оризът не трябва да плува в течността. Подправете със сол и черен пипер.
Разбърквайте равномерно и гответе около 18-20 минути.
При сервиране поръсете приготвена порция с 2-3 капки зехтин и поръсете с листенца розмарин.