Чорба от паламуд

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Страхотна е, стига да знаете точно как да се приготви, а ние ще споделим всички тайни с вас"

Необходими Продукти

  • паламуд - 1 бр., около 800 г
  • кромид лук - 1 глава, по - едра
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • картофи - 2 бр.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • растително масло - 4 с.л.
  • девесил - 3 - 4 зелени стръка
  • лимони - 1 бр.
  • За рибния бульон
  • пащърнак - 1 бр.
  • корени за супа - ароматни
  • лук - 1 бр.
  • черен пипер - 5 зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сезона на паламуда е в късната есен. Ако не разполагате с прясна риба, набавете замразена такава.

Рибата се почиства от хрилете и вътрешностите. Прокарайте острието на ножа по посока на гръбначната кост, за да почистите кръвните остатъци.

Транжирайте паламуда, разделяйки го на части - торс, глава, опашка и перки.

Поставете рибата и нейните остатъци в тенджера с около 1.6 л студена вода.

Добавете зеленчуците и ароматните подправки, предназначени за бульона. Той става най-вкусен, ако предварително запечете лука, преди да го поставите във водата. След като тя кипне, намалете температурата на огъня и оставете да къкри до сваряване на месото.

През това време измийте и почистете зеленчуците. Нарежете лука, моркова и доматите на ситни зарчета и ги сотирайте в растителната мазнина.

Рибата е сварена, а бульонът е поел от ароматите. Отстраняваме с решетъчна лъжица първо главата, опашката и перките.

Внимателно изваждаме и рибата. Прецедения бульон прибавяме към задушените зеленчуци. Почистваме рибното месо от костите.

Добавяме го в чорбата, заедно с нарязан на ситно девесил и картофените кубчета.

Рибената чорба къкри на слаб котлон за около 10-15 минути.

Приготвяме застройката с кисело мляко, разбитите жълтъци и малко лимонов сок. Изсипваме я добре темперирана.

Поднасяме чорбата топла, поръсена с нарязан на ситно девесил и лимонов сок.

Чорбата от паламуд е много вкусна!

Съвети:

Тази стара рибарска рецепта е основата за всички рибни чорби и бульони за супи. Можете да импровизирате с различни видове речна или морска риба, супа, направена с рибни кюфтенца, с миди или с хайвер.

Гарантирам за високите ѝ вкусови качества, които ще задоволят различните изисквания на консуматорите на риба.

При закупуване на охладена риба следете за характерните белези, гарантиращи нейното качество - бистри очи, бял корем, ярко червен цвят на хрилете

Съществено важно правило за запазване на вкусовите качества на замразената риба до момента ѝ на консумацията е правилното размразяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: